Plantefarget garn fra vestlandet

Snopegarn plantefarger på norsk og kortreist ull.

Snopegarn er et mikrofargeri som holder til innerst i en fjord i Vaksdal, Vestland.

Her plukkes det planter, lav og andre vekster til farging, og det bygges hage med fargeplanter.

Hvorfor plantefarget garn?

Å plantefarge ullgarn eller andre stoffer er et gammelt håndverk. Enkelte av plantematerialene man farger med, feks krapp, kan spores tilbake til veggmalerier fra steinalderen. I Norge finner man spor av det fra vikingtid.

Håndverket holdes idag i live hos husflidslag og små fargerier som feks Snopegarn.

Plantefarget garn tar tid å lage. Planter skal høstes eller dyrkes. Både garn og planter må forbehandles før det er klart til å få fargen fra planten over på garnet. Man kan lage alle farger med planter og vekster. En kan også lage flerfargede og spettede hesper. En bruker ulike teknikker for å få ulike resultat.

Snopegarn drives av en nysjerrig farger som har hatt fokus på å kunne lage hvilken som helst farge med planter. Teknikker trenes på og finpusses.

Jeg er stolt over å kunne tilby eksklusive hesper med plantefarget garn- både solide, semisolide og spettede farger som du kan leke deg med i ditt strikketøy.

Kjøper du plantefarget garn kjøper du håndverksgarn.

  • Lurt å tenke på

    Vær sikker på at du har nok garn til store prosjekter. Jeg prøver å gjenskape fargene så godt som mulig men det vil alltid være forskjell fra fargerunde til fargerunde. Det kan derfor være forskjell på fargen om du etterbestiller.

    Du kan spesialbestille hesper i en ønsket farge. Jeg trenger 6-8 uker på å få ferdig en slik bestilling. Jeg kan ikke garantere at fargen blir helt lik den du har sett på bilde eller marked.

  • Fargersken

    Synneve heter jeg og er damen bak grytene. Det som begynte som en kombinasjon av to hobbyer- tur og strikking, ble til et lite mikrofargeri. Inspirasjonen kommer i hovedsak fra det jeg ser og opplever ute på tur.

  • Fargehage

    I tillegg til det jeg finner på tur så prøver jeg å lage meg en fargehage. Jeg dyrker vaid og jobber med å få til indigo og krapp. Rabarbra, ringblomster og tagetes finner du også i min hage.

1 of 3

Inspirasjon

Tinde pelsull

Pelsull i sport tykkelse. Tinde pelsull fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Pelsull kommer fra... 

Ask ullgarn

100 gr = ca 315 m. Sportweight. Strikkefasthet 24/10 pinne 3 Strikkefasthet... 

  • Indigo

    Indigo- den blå dronningen av fargeemner. Indigobad lages av ferske indigoplanter, av tørket plante i pulver- eller stykkeform. Jeg prøver å få indigo til å vokse i hagen slik at jeg er selvforsynt med fargeemnet. Indigo gir blå farger, og kan gi grønne og lilla farger ved overfarging. Indigo gir fargeren uendelig med muligheter til å lage nye farger.

  • Cochenille

    Cochenille.

    Skjoldlus- eneste fargeemne plantefargere bruker som ikke er en plante. Cochenille er en av de eldste kjente fargeemnene. Cochenille gir rosa farger. Et cochenillebad gir rikelig med farge og selv små mengder rekker til multiple dypp i gryten. Cochenille vokser på kaktuser i varmere strøk og er et emne jeg ikke kan fremstille selv, men kjøper inn.

  • Krapp

    Krapp er enda en av de gamle fargeemnene. Krapp er en busk og det er roten av busken som gir farge. Krapp kjøpes inn ferdig kuttet. I 2023 skal jeg begynne å dyrke det selv, men det vil ta noen år før roten er klar til å høstes. Krapp gir røde og oransje farger.

  • Veikanten

    Mange av plantene i veikanten er gode fargeplanter. De fleste vil gi varianter av gul, enkelte kan gi grønn. En plantefarger synes aldri veikanten er kjedelig og full av ugress!